Nieuwe prothese (kunstgebit)
Uw eerste bezoek (intake) aan onze praktijk is gratis. U krijgt een uitgebreid mondonderzoek en een advies op maat over de mogelijkheden voor een nieuwe prothese.
Het kan noodzakelijk zijn uw prothese te vervangen. Er kan ook sprake zijn van een verminderde pasvorm door het slinken van uw kaak. Dit kan eenvoudig verholpen worden door uw prothese te laten opvullen (rebasen) zodat hij weer goed past en beter blijft zitten.
Aanmeten nieuwe prothese
1. Kennismaking
Bespreken van de mogelijkheden en uw wensen. Het maken van de eerste afdruk.
2. Definitieve afdruk
Het maken van de definitieve afdruk of precisie afdruk.
3. De beet bepalen
Tijdens deze afspraak wordt bekeken
hoe uw kaken ten opzichte van elkaar staan en waar uw tanden gezet gaan worden (middenlijn, hoogte, enz.). Daarna zoeken we samen de tanden uit die gebruikt zullen worden (kleur, vorm).
4. Nu wordt de prothese gepast
Dit wordt gedaan in een soort was waardoor we eventueel nog kleine aanpassingen kunnen doen. Als u tevreden bent over de pasprothese en uw behandelaar de prothese technisch goedkeurt, wordt uw prothese afgemaakt.
5. Afronding
In deze afspraak is uw prothese klaar en wordt deze bij u geplaatst. We controleren de pasvorm op eventuele drukplaatsjes en bekijken of alle kiezen mooi op elkaar aansluiten.
Het is in de meeste gevallen normaal dat u na het plaatsen van de prothese eventuele pijnklachten ervaart (drukplekken) in dat geval kunt u altijd contact opnemen en wordt u z.s.m. ingepland voor een afspraak om de drukplek weg te nemen.
Veel gestelde vragen over een nieuwe prothese
1. Hoeveel afspraken zijn er nodig om de prothese te maken?
Dit is afhankelijk van het soort model. Een noodprothese behandeling is bijvoorbeeld sneller klaar dan een conventionele of een implantaat gedragen prothese. Voor meer informatie over het behandelplan en het aantal afspraken kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen.
- Mag ik zelf de kleur en de vorm van mijn tanden uitkiezen?
Natuurlijk! Wij zullen u zo goed mogelijk proberen te adviseren en nemen uiteraard uw wensen mee in de vervaardiging. Deze kunt u tijdens het intakegesprek kenbaar maken. Bij het vervaardigen hebben wij ook een passen in was fasen. Hier kunt u zien hoe de prothese eruit komt te zien. U mag ook altijd iemand mee nemen die mee kijkt hoe mooi het word.
- Wat kost een nieuwe prothese?
Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars. Wat u vergoed krijgt is afhankelijk van hoe u verzekerd bent, hoeveel eigen risico u nog open heeft staan en bij welke zorgverzekeraar u bent verzekerd. U kunt altijd een vrijblijvende offerte bij ons opvragen zodat u kunt informeren bij uw zorgverzekeraar en u niet voor verassingen komt te staan. Voor meer informatie over de vergoedingen klik hier.
- Hoe verloopt de betaling? Wij declareren rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan het zijn dat u van ons nog een nota ontvangt voor de resterende eigen bijdrage.
- Ik heb pijn bij het dragen van mijn (nieuwe) prothese, is dit normaal?
Ja, in de meeste gevallen kan het zijn dat na het plaatsen van een nieuwe prothese er drukplekken in de mond ontstaan. Dit is normaal en komt omdat de kaak zich nog gaat zetten naar de nieuwe prothese. Deze drukplekken zijn vaak snel verholpen en wij adviseren dan ook om bij klachten altijd te bellen.
- Moet ik mijn prothese uitdoen tijdens het slapen?
Ja, u kunt hem het beste in de nacht uitdoen. U kunt deze het beste in een bakje met water leggen.
- Hoe kan ik het beste mijn prothese schoonmaken?
Met water en (groene) zeep op een harde prothese borstel. Dit doet u 2 maal daags, in de ochtend als u wakker word en als u weer gaat slapen in de avond. Mocht u er tandsteen op krijgen, dan kunt u de prothese in een bakje met schoonmaakazijn leggen. Dit tast het kalk aan waardoor het er daarna goed af te schrobben is. Mocht dit allemaal moeizaam gaan neem dan contact met ons op dan helpen wij u graag.
Wat u niet moet gebruiken is tandpasta en de bruistabletten. Deze werken te goed en richten meer schade toe aan de prothese dan nodig is.
- Hoe vaak moet ik mijn prothese laten controleren?
Om kans op reparaties, infecties en andere problemen met uw prothese te beperken is het aan te raden om uw prothese elk jaar door ons te controleren tijdens de gratis controle afspraak.
9. Mijn prothese is aan vervanging toe. Wanneer mag ik een nieuwe prothese vanuit de verzekeraar?
Om de 5 jaar mag er een nieuwe worden gemaakt. Mocht uw prothese eerder dan 5 jaar vervangen moeten worden om wat voor reden dan ook, dan zullen wij eerst een machtiging moeten aanvragen bij uw zorgverzekeraar.
- Heb ik een verwijzing van een tandarts of huisarts nodig?
Nee, U heeft geen doorverwijzing nodig. De tandprotheticus is een vrij toegankelijk eerstelijns zorgverlener. U bent altijd welkom voor een gratis advies en een offerte op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen?
Heeft u vragen over bepaalde behandelingen?
Behandelingen
Nieuwe prothese
Prothese op implantaten (klikgebit)
Gedeeltelijke kunststof/frame prothese
Noodprothese (immediaatprothese)
Opvullen prothese (rebase)
Reparatie prothese
Second opinion
Doorverwijzing naar specialist
Contact
Telefoon
Tel. 0493 – 491212
Openingstijden
Op afspraak
Maandag t/m donderdag 08:30-17:00
Vrijdag 08:30-12:30
Lunchpauze tussen 12:30-13:30
Adres
Floreffestraat 2
5711 AD Someren